Ymmärrystä yli lajirajojen

Laumanvartijakoirassa on ripaus lammaskuiskaajaa.

Olimme kolunneet läpi kasapäin kirjatietoa laumanvartijuudesta ennen kuin meistä tuli Maremmano-perhe. Kuitenkaan meillä ei ollut aavistustakaan siitä, kuinka taitavasti nämä koirat kommunikoivat toisten eläinlajien kanssa. Nämä koirat eivät käskytä tai pelota lampaita ohjatakseen niitä. Laumanvartijat vain jotenkin “keskustelevat” lampaiden kanssa.

Lyyti ja Cloud.

Asumme käytännöllisesti katsoen keskellä erämaata ja tässä maailmankolkassa elelee myös kaikenkokoisia petoeläimiä. Illan hämärtyessä koirienkaan mielestä lampaiden ei ole turvallista jäädä ulos. Mikäli lampaat eivät itse siirry sisätiloihin, toinen koirista johtaa lampaat lampolaan: koira menee edellä ja lampaat seuraavat koiraa. Toinen koira jää ulos valvomaan, ettei kukaan unohdu ulos.

Jos koirat havaitsevat ympäristössä huolenaiheen, lampaat pakkautuvat tiiviiksi ryhmäksi jommankumman koiran selän taakse. Koirat asettuvat aina lampaiden ja mahdollisen uhkatekijän väliin. Mahtipontinen haukku viestii varjoissa väijyville pedoille, ettei lampaiden luo ole tulemista.

Laumanvartijat työssä.

Hämärän laskeutuessa Aapo on erityisen valpas ja hakeutuu parhaimmille tähystyspaikoille. Kunttakasan päältä näkee hyvin eri suuntiin. Lyyti pysyttelee lampaiden luona. Jos vahdin olemus jännittyy, huoli tarttuu lampaisiin ja villava joukko suunnistaa sukkelasti kohti kotioveaan.

Aapo, Ramses ja Lyyti.

Johtajalampailla on tärkeä rooli koirien ja lammaslauman välisessä keskustelussa.  Rauhoittavia signaalit ovat ahkerassa käytössä, kun laumanvartijat seurustelevat laumansa kanssa, mutta ainakin meidän pikkuisessa laumassamme lammaslauman johtohahmot saavat koirilta erityisen  paljon huomiota. Ehkäpä koiratkin tavoittavat koko lammaslauman huomion tehokkaimmin juuri lauman johtajien välityksellä.

Kun ensimmäiset uuhet saapuivat meille, kukaan tulokkaista ei oikein tahtonut ryhtyä  pikkuruista laumaa johtamaan. Lopulta toinen kahdesta vanhimmasta uuhesta jotenkin päätyi (vastahakoisen oloisesti) johtajattaren tehtävään. Joukon kasvaessa kartisoinnin myötä tehäväjaosta muodostui monitahoisempi: eri tilanteissa eri lampaat kulkevat edellä tai näyttävät esimerkkiä. Aluksi emme edes huomanneet, että nuoresta Ramseksesta oli kehkeytynyt pässi, johon toiset lampaat luottavat ja jonka reaktoita uusiin asioihin muut lampaat seuraavat. Huomasimme muutoksen ensimmäisenä siitä, että koirien asenne Ramsekseen oli muuttunut. Ramses oli alkanut saada erityisen paljon koiramaista huomiota koirilta. Huomioon sisältyy tietysti erityisen paljon  pusuja: tämän tästä jompikumpi mahtivahti nuolee Ramseksen turpaa.

AapoJaAlma10

Myös laumanvartijat saavat hoivaa: Alma-poni putsailee Aapoa.

Aapo ja kanalan väki.

Aapo ja Lyyti ovat sosiaalistuneet lampaisiin, hevosiin, kanoihin ja kaneihin jo pikkuisina pentuina.  He myös vartioivat kaikkia kotipihan asukkaita. Kanat aiheuttavat joskus päänvaivaa hajaantumalla pieniksi osaparviksi pitkin pihamaata. Koiran näkökulmasta on tietysti uuvuttavaa valvoa useiden eri suuntiin porhaltavien parvien turvallisuutta. Hälytyshaukku kajahtaa, jos taivaalle ilmaantuu petolinnun hahmo, vaikkakin etäällä. Linnut ymmärtävät haukun merkityksen ja kukot ottavat epäröimättä tilanteen haltuun: kukot ohjaavat kanat pikaisesti lähimmän katoksen alle tai takaisin kanalaan. Kukot itse siirtyvät suojaan vasta kun kaikki kanat ovat turvassa.

Joskus koirat selvittelevät myös lauman tai parven sisäisiä ongelmia. Meidän kukkomme harvoin tappelevat, mutta Aapo on pääsääntöisesti keskeyttänyt ne vähäisetkin kukkotappelut. Aapo astelee rauhallisesti mutta päättäväisesti aivan taistelijoiden viereen. Kukot keskeyttävät kahakkansa ja näyttävät hetken epätietoiselta, mutta alkavat sitten kuopia maata. Näyttää siltä kuin kukot esittäisivät, että kovasti on kiireellistä ruopsuteltavaa. Tappelu unohtuu, ruopsuttelu jatkuu.

Lyyti vartioi lammaslaitumelle livahtaneita kanoja. 

Lyyti huomaa herkästi kanankin stressin. Hiljattain Lyyti näki nuoren yli-innokkaan kukon yrittävän polkea kanaa, joka ei lämmennyt kukon pyrkimyksille vaan alkoi kaakattaa ja lähes kirkua. Lyyti juoksi heti paikalle ja tuuppasi kukon tassullaan pois kanan kimpusta. Sitten Lyyti ohjasi kukon varsin kauas kana-paran luota, kävellen kukon perässä huomio tiukasti kukossa. Kun kukko-nuorukainen oli saateltu parven ulkopuolelle jäähylle, Lyyti palasi vartioimaan pelästynyttä kanaa. Meillä ei sallita häirintää kanalassakaan, kiitos Lyytin! (#metoobirdworld)

Iltavuoro.

Koirat ottavat työvuoronsa vakavasti. Kun lampaat, ponit ja kanat vetäytyvät yösijoilleen, alkaa koirien vapaa-aika. Kun koirat nukahtavat, valpastuvat kanit. Jos pupuset kuulevat huolestuttavia ääniä, alkaa tietysti kanimainen rummutus, joka herättää nukkuvat koirat. Koirien nukkuessa vahtivuorossa ovat siis kanit.

Mitä mietit?

Koiramme keskustelevat myös meidän kanssamme. Asiaa on usein ja eleitä käytetään monipuolisesti. Aapo tietää, että ihmiset kommunikoivat erityisen paljon puhumalla ja yrittää tulla vastaan. Aapo siis yrittää keskustella kanssamme meidän omalla tavallamme: Aapo yrittää puhua. Aapo ottaa ihmiseen tiiviin katsekontaktin ja ääntää “sanan”.  Aapolla on erilaisia “sanoja” eri asioille: hän voi haluta ulos asioille, lampolaan tarkastuskierrokselle tai herkkupaloja kuppiinsa. Aapolla on varmasti meille paljonkin kerrottavaa, mutta meidän kykymme kommunikoida toisen lajin kanssa on kovin rajallinen.

Me ihmiset yritämme perehtyä eläinteen käyttäytymiseen. Luemme kirjoja ja katsomme opetusvideoita. Harjoittelemme käytännössä. Me luulemme että osaamme paljonkin, mutta epäonnistumme siinä tärkeimmässä: emme osaa avata mieltämme ja ottaa eläinten viestejä vastaan. Kuinka huikeaa olisikaan, jos osaisimme puhua koiran tai lampaan kanssa  –  yhtä hyvin kuin koira ja lammas osaavat puhua toisilleen!

Päivi & Anthony

Teeriniemi, 18.10. 2019


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s